Get Adobe Flash player
Prodaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
21.6.   petek22.6.   sobota23.6.   nedelja24.6.   ponedeljek25.6.   torek26.6.   sreda27.6.   četrtek28.6.   petek29.6.   sobota30.6.   nedelja1.7.   ponedeljek2.7.   torek3.7.   sreda4.7.   četrtek5.7.   petek6.7.   sobota
Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Jurčkov oderMestni parkMladinin oderOder Art kampOder Park doživetijSladoLentSlomškov trg Sodni stolpStari radio JazzlentStari radio KomedijaTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorSpremljevalne prireditveŠportUlično gledališčeŽiva dvorišča
VSTOPNICE
PRIZORIŠČA
INFO
PROGRAM
FOTO
VIDEO
NOVICE
POKROVITELJI
PROGRAM

sobota

06.07.2013

21:00

Sodni stolp

Koncert

S prijazno pomočjo:




TRUBADURKA

Tina Žerdin (koncertna harfa), Zvezdana Novaković (vokal, keltska harfa, kompozicije), Mirjana Šajinović (beseda), glasbene gostje

Trubadurka je utrip ženstvenosti, je poetična misel, je poezija, ki se potepa po svetu, je erotika, je mehkoba, je norost, je pristnost, je nekaj dalnega pa hkrati bodočega, je nekaj kar ti govori, te navdihuje, te omami in zapelje…


poezija trubadurke Tibors, 12.stol

“Sladki privlačni prijatelj, lahko vam iskreno povem,

da nikoli nisem bila brez poželenja,
 dokler vam je ugajalo biti moj dvorni ljubimec,

niti ni nikdar prišel čas, sladki privlačni prijatelj,
 da si vas ne bi želela videti pogosto;

nikoli mi ni bilo žal, nikoli se ni zgodilo,
 da sem,
ko ste jezni odšli, čutila srečo,
dokler se niste vrnili; niti .”

(prevod: Anja Wutej)


Harfistka Tina Žerdin je začela glasbeno pot že v rosnih letih kot nadarjena pianistka na glasbeni šoli v domačem Velenju. Klavirju in pozneje solopetju je ostala zvesta vse do prvega srečanja s harfo. Na tem inštrumentu je izjemno hitro napredovala: že po dobrem letu igranja je zmagala na tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije, le dve leti pozneje pa uspešno opravila sprejemne izpite na Univerzi za glasbo na Dunaju. Tam je pod skrbnim mentorstvom nekdanje soloharfistke dunajske Državne opere, nemške profesorice Adelheid Blovsky-Miller, z odliko opravila dodiplomski in magistrski študij ter se intenzivno izobraževala pri številnih znanih tujih profesorjih, predvsem predstavnikih visoke francoske šole igranja harfe.

Že v času svojega študija na Dunaju se je veliko koncertno udejstvovala in nastopala kot solistka s pomembnimi domačimi in tujimi orkestri, bila pa je tudi članica različnih komornih zasedb.

Izkušnje v orkestrski igri in posebno veliko zanimanje za operno in baletno literaturo so ji omogočili sodelovanje s številnimi uglednimi slovenskimi in tujimi državnimi in festivalskimi orkestri. Trenutno je soloharfistka zasedb v orkestrih Wiener Akademie, Wiener Kammerorchester in Orchester der Tiroler Festspielen ter redna gostja v dunajskem gledališču Volksoper. V tujini je kot prva harfistka med drugim igrala tudi pod dirigentskimi paličicami Valerija Gergijeva, Pierra Bouleza, Gustava Kuhna in Martina Haselböcka.

Njeno ustvarjanje je shranjeno na arhivskih posnetkih solistične in komorne literature na Radiu Slovenija, avstrijskem ORF-u ter na zgoščenkah Založbe kaset in plošč RTV Slovenija, Založbe Društva slovenskih skladateljev ter avstrijske založbe Usha records.

Zvezdana Novakovič  iz Ptuja, je po končani “Umetniški gimnaziji” v Mariboru (smer glasbeni teoretik) nadaljevala študij na “Pedagoški fakulteti “ prav tako v Mariboru( smer Glasbena pedagogika). V tretjem letniku je vzporedno vpisala študij jazz petja( mentor: Dena DeRose) na “Univerzi za glasbo in uprizorljivo umetnost” v Avstrijskem Gradecu in študij tudi uspešno zaključila januarja 2011. Trenutno opravlja magisterski študij iz tradicionalnega bolgarskega glenega petja v Plovdivu( Bolgarija) na “Akademiji za glasbo in uprizorljivo umetnost Plovdiv”. Septembra 2011, je začela igrati na harfo pri mentorici Tini Žerdin in še istega leta z njo ustanovila duo.

Marca 2013, je sodelavala z izjemno Svetlano Makarovič v recitalu “Lovec na ljudi”( Miniteater, Lj), kjer se je poezija Makarovičeve prelivala z glasbo Zvezdane ob petju in spremljavi na harfo.

Marca 2010 je prejela prestižno  nagrado Grand prix v Poljskem  Wroclawu in sicer na 31. tekmovanju “Igralske interpretacije  skladbe”( PPA) , ki je bila med drugim prvič v zgodovini tekmovanja dodeljena tujemu artistu in ne poljskemu.

Marca 2011 leta, je bila v Wroclavu premiera njenega prvega avtorskega dela: “Diagnoza”, ki se giblje med glasbo in gledališčem.

Svoj izraz pa išče tudi v uprizorljivi umetnosti. Sodelovala je z režiserjem Jernejem Lorencijem in SNG Mb v Japonskih NOH igrah, Veter v vejah Borov, ter v lutkovni predstavi za odrasle Meso, v lutkovnem gledališču Mb.

Bila je dogoletna članica in solistka prestižnega zbora Carmina Slovenica, pod vodstvom Karmine Šilec( projekti: Na Juriš in the Mood, Rusalke, CS Light, Drum Café; Scivias, Musica Inaudita; Vampirabile,…). Občasno sodeluje pri različnih projektih ansambla !Kebataola!, ki se ukvarja s staro in novo glasbo.(Stripsody, Spixody, Pra sonata, Vertical Thoughts,…)

Svoj izraz je našla tudi v brazilski glasbi. Tako je leta 2009 ustanovila z brazilskimi glasbeniki zasedbo Bosa”, katera se v celoti posveča brazilskemu zvoku, mnogim brazilskim ritmom ter brazilski portugalščini v avtorskih kompozicijah in aranžmajih Zvezdane in članov zasebde.

Zanimajo jo različne stare kulture, tako je šla leta 2008 za 2 meseca v Indijo študirati J-indijski Karnatik vokal, ritem in bharatnatyam ples k mentorici Snigdhi Venkataramani. Naslednjega leta se je vrnila v Indijo in v Madrasu posnela zgoščenko z indijskimi karnatik glasbeniki in slovenskim kitaristom Igorjem Bezgetom. Naslov zgoščenke je “Journey of Chanting”.

Deluje kot svobodna umetnica pri raznih glasbeno gledaliških lutkovnih projektih, indivdualno poučuje petje, ter korepetira v gledališčih.

Oglej si video
Obišči spletno stran

Za ogled dogodka potrebujete Lento ali dnevno vstopnico.

FACEBOOK
 
 
PROGRAM
PO DNEVIH
21.6.   petek22.6.   sobota23.6.   nedelja24.6.   ponedeljek25.6.   torek26.6.   sreda27.6.   četrtek28.6.   petek29.6.   sobota30.6.   nedelja1.7.   ponedeljek2.7.   torek3.7.   sreda4.7.   četrtek5.7.   petek6.7.   sobota
PROGRAM
PO PRIZORIŠČIH
Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Jurčkov oderMestni parkMladinin oderOder Art kampOder Park doživetijSladoLentSlomškov trg Sodni stolp
Stari radio JazzlentStari radio KomedijaTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorŠportUlično gledališčeSpremljevalne prireditveŽiva dvorišča
INFORMACIJEProdaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
NOVICEFOTOVSTOPNICECenik vstopnicLentaDnevnaNakup vstopnicDruga obvestila
© 2013 Narodni dom   |   Vse pravice pridržane   |   Izvedba: AGENDA Open Systems
MediaClinic