Get Adobe Flash player
Prodaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
21.6.   petek22.6.   sobota23.6.   nedelja24.6.   ponedeljek25.6.   torek26.6.   sreda27.6.   četrtek28.6.   petek29.6.   sobota30.6.   nedelja1.7.   ponedeljek2.7.   torek3.7.   sreda4.7.   četrtek5.7.   petek6.7.   sobota
Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Jurčkov oderMestni parkMladinin oderOder Art kampOder Park doživetijSladoLentSlomškov trg Sodni stolpStari radio JazzlentStari radio KomedijaTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorSpremljevalne prireditveŠportUlično gledališčeŽiva dvorišča
VSTOPNICE
PRIZORIŠČA
INFO
PROGRAM
FOTO
VIDEO
NOVICE
POKROVITELJI
PROGRAM

torek

25.06.2013

21:30

Glavni oder na Dravi

Folklorni festival

S prijazno pomočjo:
Priporočamo

25. FOLKART - otvoritev (CYP, LTU, COL, ROM, MKD, SLO)

1. CIPER
Folklorna skupina »Akademije umetnosti Severnega Cipra«
Nikozija

Mnoga leta je skupina delovala pod imenom Atatürk akademija ljudskih plesov, po letu 2008 pa so si nadeli novo ime. Zavzeto opravljajo svoje poslanstvo, kar pomeni predvsem ohraniti pripadnost ljudskemu izročilu tega tretjega največjega mediteranskega otoka, kjer so se skozi bizantinsko, beneško, otomansko, britansko in ostale vladavine ohranjali različni vplivi na ljudske običaje. Barvita paleta pesmi in plesov avtentično ponazarja trdo življenje prebivalcev. Skupina deluje pod okriljem turške države, saj prihajajo iz severnega dela otoka. 

2. LITVA
Državni folklorni ansambel »Lietuva«
Vilna

"Lietuva" je profesionalni ansambel, ki vključuje plesalce, zbor in orkester. Ustanovljen je bil v novembru 1940. Združuje različne zvrsti ljudske umetnosti, ohranjene skozi stoletja. Orkester uporablja izključno ljudska glasbila, ki zvenijo kot najbolj prilagodljivi klasični instrumenti. Kostumi predstavljajo mavrico vzorcev in barv različnih etnografskih regij Litve.
Vedno mlad, vihrav in ustvarjalen ansambel neguje tradicijo stare ljudske umetnosti in tako svojemu občinstvu prinaša dostojanstveno lepoto ljudske umetnosti iz dežele ob jantarskih obalah Baltika.

3. KOLUMBIJA
Folklorna skupina »Carmen Lopez«, Universidad del Valle
Cali

Skupino, ki izhaja iz ene največjih univerz v Kolumbiji, je leta 1968 ustanovila profesorica Carmen Lopez. Poosebljajo 45 let plesa in ljubezni do kolumbijske tradicije in ponosno nosijo ime svoje ustanoviteljice. Vse od leta 1968 so predani svojemu poslanstvu predstavljanja tradicionalne ljudske umetnosti po festivalskih odrih širom sveta. Kolumbija je dežela izjemno bogate kulture ter polna legend o življenju. Imajo veliko skupnega tudi z ostalimi državami Latinske Amerike, viden pa je izjemno močan vpliv ameriških staroselcev, z elementi Afrike in španske kulture.

4. ROMUNIJA
Folklorni ansambel »Ardealul«
Sibiu

Ansambel Ardealul deluje pod okriljem Kulturnega centra Univerze v mestu Sibiu v Romuniji. Začetki segajo daleč nazaj, v januar leta 1995, ko je velika želja mladih verodostojno predstaviti romunske folklore postala resničnost. Pričeli so nastopati po vsej državi in kmalu tudi v tujini.

Njihov repertoar je najprej temeljil na tradiciji iz domačega okolja, v kratkem času pa so zaobjeli celotno področje Romunije, ki je znana po svojem ljudskem kulturnem bogastvu. Dandanes skozi ples in glasbo pokrivajo vsa področja dežele in uspešno nastopajo na domačih in mednarodnih festivalih.

5. MAKEDONIJA
Akademsko kulturno umetniško društvo »Orce Nikolov«
Skopje

Vse od leta 1945 ohranjajo izjemno bogastvo makedonske kulture, ki je nastalo na prepihu pestre in burne zgodovine. Glas makedonske države so ponesli po vsem svetu. V njihovi pestri zgodovini se je v skupini zvrstilo preko 10.000 plesalcev, nastopali so na več kot 6000 koncertih doma in po svetu.

Makedonski ljudski plesi so zanimiva kombinacija nežnosti, možatosti in spretnosti, ki v visoko razvitem ritmu plesa predstavljajo ljudsko umetnosti v njeni najboljši podobi. Ognjevitost in izjemna kvaliteta glasbenikov ter plesalcev te vrhunske skupine odlično ponazarja deželo sonca, neštetih kulturnih spomenikov, mnogih jezer in prijaznih ljudi.

6. SLOVENIJA
Akademska folklorna skupina »Študent«
Maribor

Ena najboljših akademskih folklornih skupin v Sloveniji deluje že 49 let in je ni potrebno posebej predstavljati. Vsako leto, že 25. let zapored, so tudi soorganizatorji mednarodnega folklornega festivala Folkart v Mariboru, ki je tudi z njihovo pomočjo postal eden najboljših folklornih festivalov Evrope. Z roko v roki z Narodnim domom Maribor skrbijo zato, da se udeleženci Folkarta v našem mestu odlično počutijo in s seboj odnesejo nepozabne vtise. 

Ves preostali čas pa so predani folklorniki, izjemni ambasadorji ljudske tradicije, ki z mladostno energijo skrbijo za to, da tradicija prejšnjih rodov vedno znova najde pot do domačih in tujih odrov.

7. SLOVENIJA
Folklorna skupina »Emona«
Ljubljana

Folklorna skupina Emona je bila ustanovljena leta 1967. Poleg veselega druženja in sklepanja novih prijateljstev so člani ohranjali bogato slovensko kulturno dediščino ter jo radi prenašali med ljudi. Skozi leta je skupina združevala mnogo folklornih navdušencev. Tudi dandanes sledijo osnovnim vodilom in svoje poslanstvo nenehno nadgrajujejo. Skupino sestavljajo plesalci ter narodni in tamburaški orkester. Za predano delo, umetniško vrednost, izvirnost in izvedbo so prejeli različna priznanja in mnoge nagrade.

8. SLOVENIJA
Folklorna skupina »Leščeček«
Veržej

Pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc iz Veržeja ta mlada skupina deluje že 6 let.  Sestavljajo jo mladi iz Veržeja in ostalega dela Prlekije ter Prekmurja, skupna pa jim je ljubezen po poustvarjanju plesnega in pevskega ljudskega izročila. Gostujejo po domovini in evropskih državah. V letu 2012 so uspešno zaključili projekt zbiranja ljudskih pesmi z naslovom "Te je lüšno blo", kjer so predstavili svojo prvo zgoščenko 17 ljudskih pesmi, ki so se nekoč prepevale na območju Prlekije. 

 

Za ogled dogodka potrebujete Lento ali dnevno vstopnico.

FACEBOOK
 
 
PROGRAM
PO DNEVIH
21.6.   petek22.6.   sobota23.6.   nedelja24.6.   ponedeljek25.6.   torek26.6.   sreda27.6.   četrtek28.6.   petek29.6.   sobota30.6.   nedelja1.7.   ponedeljek2.7.   torek3.7.   sreda4.7.   četrtek5.7.   petek6.7.   sobota
PROGRAM
PO PRIZORIŠČIH
Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Jurčkov oderMestni parkMladinin oderOder Art kampOder Park doživetijSladoLentSlomškov trg Sodni stolp
Stari radio JazzlentStari radio KomedijaTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorŠportUlično gledališčeSpremljevalne prireditveŽiva dvorišča
INFORMACIJEProdaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
NOVICEFOTOVSTOPNICECenik vstopnicLentaDnevnaNakup vstopnicDruga obvestila
© 2013 Narodni dom   |   Vse pravice pridržane   |   Izvedba: AGENDA Open Systems
MediaClinic