Get Adobe Flash player
Prodaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
21.6.   petek22.6.   sobota23.6.   nedelja24.6.   ponedeljek25.6.   torek26.6.   sreda27.6.   četrtek28.6.   petek29.6.   sobota30.6.   nedelja1.7.   ponedeljek2.7.   torek3.7.   sreda4.7.   četrtek5.7.   petek6.7.   sobota
Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Jurčkov oderMestni parkMladinin oderOder Art kampOder Park doživetijSladoLentSlomškov trg Sodni stolpStari radio JazzlentStari radio KomedijaTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorSpremljevalne prireditveŠportUlično gledališčeŽiva dvorišča
VSTOPNICE
PRIZORIŠČA
INFO
PROGRAM
FOTO
VIDEO
NOVICE
POKROVITELJI
 
NOVICE

Lent razkriva letošnje zvezde

Festival Lent 2013, že 21. po vrsti, vam s ponosom predstavlja največja imena letošnjega 16-dnevnega dogajanja v Mariboru

Tukaj je kar nekaj razlogov za obisk letošnjega Festivala Lent 2013:

 

URIAH HEEP (Glavni oder na Dravi, 4.7. ob 21.30)
MEDESKI MARTIN & WOOD (Stari radio Jazzlent, 2.7. ob 22.00)
MNOZIL BRASS (Glavni oder na Dravi, 22.6. ob 21.30)
OSIBISA (Glavni oder na Dravi, 28.6. ob 21.30)
CHE SUDAKA (Večerov oder, 4.7. ob 21.00)
BILL EVANS SOULGRASS (Stari radio Jazzlent, 4.7. ob 22.00)
TONY ALLEN (Stari radio Jazzlent, 29.6. ob 22.00)
OPM (Večerov oder, 23.6. ob 21.00)
MANU KATCHE (Stari radio Jazzlent, 3.7. ob 22.00)
STEFANOVSKI & SPASSOV (Sodni stolp, 22.6. ob 24.00)
TBF (Večerov oder, 5.7. ob 21.00)
URBAN&4 (Glavni oder na Dravi, 1.7. ob 21.30)
EDO MAAJKA (Večerov oder, 25.6. ob 21.00)
REPETITOR (Večerov oder, 2.7. ob 21.00)
PSIHOMODO POP (Večerov oder, 29.6. ob 21.00)
STEFANOVSKI & ATANASOVSKI & KOMORNI GODALNI ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE (Glavni oder na Dravi, 21.6. ob 21.30)
THEODOSII SPASSOV FOLK QUINTET (Glavni oder na Dravi, 23.6. ob 21.30)

  

URIAH HEEP

Uriah Heep so eni najsijajnejših predstavnikov zlate dobe britanskega težkega rocka zgodnjih sedemdesetih. Za razliko od sodobnikov Led Zeppelin, Deep Purple, Free ali Bad Company, so Uriah Heep predstavili do tedaj nikoli slišano zmes robatega heavy rocka in rahlo simfoničnega ter nadvse bombastičnega in pompoznega simfo zvoka. Njihov zelo nenavaden slog je bil pri večini kritikov zelo osovražen. Leta in leta so se jim posmehovali, toda bend je prodal več kot 30 milijonov plošč, štirje albumi so se uvrstili tudi med ameriških top 40. Tehnično briljanten heavy rock bend, ki si zasluži spoštovanje za to, da je vztrajal kljub preko 20 spremembam zasedbe.

Po koncertnih kritikah in odzivu občinstva sodeč še zdaleč niso zreli za dom upokojencev.

 

MEDESKI MARTIN AND WOOD

Danes legendarni trio se je oblikoval v soseski v Brooklynu, ki se imenuje D.U.M.B.O. (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) leta 1991. John Medeski, Billy Martin in Chris Wood so želeli ustvarjati glasbo, ki bi odsevala to, kar so individualno in kot skupina. Trio je pričel eksperimentirati s sodobnimi ritmi hiphopa, ki se lahko zazibajo tako močno kot džezovski, vendar so v bistvu ostali preprosti in dinamični, kar je glasbenikom ponudilo dovolj manevrskega prostora za ustvarjanje hipnotičnih tekstur in zvokov, ki so polni improvizacije in harmonije.

Njihov prvi posnetek za svojo založbo Indirecto, ”Out Louder,” prinaša četverno sodelovanje s kitaristom Johnom Scofieldom in po pričakovanjih zagotavlja izrazito skupinsko improvizacijo, neustavljive ritme, bogate harmonije in močne melodije.


MNOZIL BRASS

Glavni oder na Dravi bo tokrat gostil težko pričakovan avstrijski trobilni fenomen Mnozil Brass, kar bo njihov premierni - in tudi ekskluzivni nastop v Sloveniji!

Že več kot dvajset let navdušujejo s svojimi prav posebnimi koncertnimi in gledališkimi nastopi, na katerih združujejo vrhunsko glasbeno poustvarjanje ter zanje značilni neprekosljivi humor, ki zgodbe obrne na glavo, preseneti občinstvo in preprosto – zabava!

Skupina je bila ustanovljena leta 1992 v dunajski gostilni Josefa Mnozila, po katerem so si nadeli tudi ime. Po začetnih lokalnih nastopih so s profesionalnim ustvarjanjem pričeli leta 2000, odtlej pa nastopajo v povprečju kar 130-krat (!) na leto!

 

OSIBISA

Gansko-britanska Osibisa sodi med najpomembnejše džez rokerske izume vseh časov, ki je močno pripomogla k razvoju glasb sveta. Na glasbeno sceno so preprosto eksplodirali leta 1971 z utripajočim in vibrirajočim zvokom. V ganskem jeziku Osibisa pomeni “ritem, ki poka od veselja”, zasedbo pa zagotovo vsi poznamo po njihovih najbolj znanih skladbah Sunshine Day, Woyaya in Gong Gong.

Neponovljivo zlitje afriške, karibske in rokovske glasbe z džezom, latinskimi ritmi in R&B-jem je tlakovalo pot za druge mogočne glasbene sile, kot so Bob Marley. Mešanje tovrstnih ritmov z elementi džeza, roka in funka je povzročilo razvoj popolnoma unikatnega zvoka, ki se je razlikoval od drugih popularnih skupin. Osibiso mnogi vidijo kot očete glasbe sveta.

En izmed najpomembnejših razlogov, da je Osibisa tako dolgo ostala uspešna, so njihovi izredno energični in ekstravagantni nastopi. Njihova glasba ostaja vplivni dejavnik na plesni glasbeni sceni tudi dandanes – himna nogometnega prvenstva Euro 2000 “Sunshine Day” je do danes doživela že ducat priredb.

 

CHE SUDAKA

V desetih letih od nastanka je pet članov iz Argentine in Kolumbije ne samo vplivalo na čisto novo generacijo glasbenikov po vsem svetu, ampak je pridobilo tudi občudovanje in spoštovanje glasbenikov, ki so v prvi vrsti vplivali na njih same.

Che Sudaka so neustavljivi. Številke govorijo zase: več kot 1000 (!) koncertov v 25 državah na 4 kontinentih, 5 studijskih albumov in številna sodelovanja pri dobrodelnih kompilacijah in projektih svojih glasbenih prijateljev.

Koncerti benda Che Sudaka so več kot le koncerti. S svojimi “fiestas populares” se hiperaktivni mladeniči svojo publiko dobesedno okužijo z energijo! Prepričajte se!

 

BILL EVANS SOULGRASS

Saksofonist Bill Evans se je že pri 22. Letih pridružil Milesu Davisu in z njegovim bendom posnel 6 albumov ter nastopal na koncertih in turnejah po celem svetu. Nato je snemal in nastopal z Johnom McLaughlinom in Mahavishnu Orchestra, sledili pa so še nastopi z velikani glasbe, kot so Herbie Hancock, Lee Ritenour, Dave Grusin, Steps Ahead in Mick Jagger, kar mu je prineslo tudi več grammyjev. Od leta 1990 se ”the sax man” na turneje podaja skorajda izključno s svojim bendom in naniza več kot sto koncertov letno. Posnel je že 19 solo albumov in prejel tudi 2 nominaciji za grammyja, ena od njih tudi za odmevni album Soulgrass.

 

TONY ALLEN

Tony Allen je največje ime med bobnarji črne celine. Kot bobnar in glasbeni direktor legendarnega afriškega benda Fele Kutija med leti 1968 in 1979 velja Tony danes za enega od izumiteljev afrobeata in enega najpomembnejših glasbenikov Afrike. ”Brez njega ne bi bilo afrobeata,” je nekoč izjavil Fela, Brian Eno pa zanj pravi, da je ”najbrž eden največjih bobnarjev vseh časov.”

 

OPM

Ameriški bend OPM, ustanovljen leta 1998, so na sceno prodrli že kar s svojo debitantsko in do danes najbolj odmevno ploščo “Menace to Sobriety”. Album je s singlom “Heaven is halfpipe” postal svetovna uspešnica.

OPM so na svojih turnejah kar nekajkrat obšli svet in si odre med drugimi delili s skupinami kot so: Rancid, Limp Bizkit, Bloodhound Gang, Linkin Park, 311, izostali niso niti veliki festivalski odri Reading, Leads, BBC Radio 1 Big Weekend, Rock am Park in še bi lahko naštevali.

Leto 2013 bo za OPM v znamenju novih izdaj in izdatnega koncertiranja, začinjeno z nekaj presenečenji - kot vedno pa bodo upravičili svoje ime in vam razširili obzorje! 


MANU KATCHE

Manu Katche se je sredi osemdesetih let dobesedno izstrelil v najvišje glasbene sfere s svojim prispevkom na izredno uspešnem albumu So Petra Gabriela ter z bobnanjem na Stingovih albumih. Kot eden vodilnih bobnarjev na pop in rock sceni je igral z Afro Celt Sound System, Jeffom Beckom, Alom Di Meolo, Dire Straits, Janom Garbarkom, Manujem Chaom, Youssoujem N'Dourjem, Joejem Satrianijem in Tori Amos. Pri nas je najbrž najbolj znan po svojem sodelovanju s hrvaškim pevcem Gibonnijem.

Svoj samostojni album Neighbourhood je leta 2005 Katche izdal z veliko odobravanja jazzovske kritike in se pokazal s povsem druge, veliko bolj jazzovske plati, saj ga je posnel v družbi Jana Garbareka in Tomasza Stanka. Enako navdušenje, kot ga je požel prvenec, je pospremilo tudi njegov drugi album Playground, posnet za založbo ECM. Za svoj četrti ECM album z naslovom Manu Katché, je veliki francosko-slonokoščenoobalski bobnar reorganiziral repertoar svojega benda in predstavil nov program kompaktnih, lastnoročno napisanih melodij.


STEFANOVSKI & SPASSOV

Na prav posebnem polnočnem koncertu v intimnosti Sodnega stolpa bomo tokrat lahko prisluhnili sedaj že starima znancema našega festivala, Vlatku Stefanovskemu in Theodossiju Spassovu.

Danes legendarni kitarist iz Makedonije Vlatko Stefanovski je še kot najstnik oblikoval skupino Leb i sol, eno najpomembnejših imen glasbene scene bivše Jugoslavije. Sredi 90-tih je Vlatko razvil odlično solo kariero, izdal številne izjemne albume, v sodelovanju z Miroslavom Tadićem pa je v novi luči prikazal dela z akustično kitaro in raziskovanje makedonske tradicionalne glasbe. Koncertira z vrhunskimi sodelavci kot so: Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Theodosii Spassov, Stefan Milenkovic, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin ...

Theodosii Spassov prihaja iz Bolgarije. Razvil je edinstven način igranja na kaval, saj prepleta tradicionalno izročilo z jazzom, fusionom in klasično glasbo. O njem so kritiki zapisali, da »je ustvaril nov glasbeni žanr« in da je »njegovo igranje na kaval nič drugega kot genialno«. V domači Bolgariji velja za glasbenega izvajalca državnega pomena in pred kratkim tudi prejel nagrado glasbenika leta. Trenutno je tudi glasbeni direktor svetovno znanega Ansambla za glasbo, ples in gledališče Philip Koutev in solist Radijskega orkestra Bolgarije.  


URBAN & 4

Karizmatični reški pevec Damir Urban je s svojimi energičnimi nastopi pridobil oboževalce ne le na Hrvaškem, ampak tudi v Sloveniji že v času, ko je bil član zasedbe Laufer. V svojo glasbo je vtkal prvine rocka, trip hopa in modernejših ritmov, skupaj z njegovim najprepoznavnejšim mogočnim vokalom.

Skupina Laufer je že s prvim albumom "The Best Off" (1993) pritegnila pozornost ljubiteljev rocka skupino izstrelila v sam vrh tedanje hrvaške scene. Sledil je s porinom za najboljšo alternativno ploščo nagrajen album "Pustinje".

Nato se je Urban podal na samostojno pot, zbral zasedbo prekaljenih reških glasbenikov in pod imenom Urban&4 izdal ploščo "Otrovna kiša" (1996) in  2 leti kasneje še uspešnejšo ”Žena dijete”, ki je Urbana dobesedno katapultirala med najbolj ugledne izvajalce tega prostora. Po izdaji albuma ”Retro” (2004) je skupina ogromno koncertirala in pripravljala ploščo z naslovom ”Hello!”, ki jo je produciral Chris Athens (Coldplay, Erykah Badu, Beastie Boys, Johnny Cash).

 

EDO MAAJKA

Edo Maajka, hip-hop/rap glasbenik z Balkana, je pravkar izdal svoj šesti studijski album "Strajk Mozga", ki sta ga napovedala singla "Imas Ti Šta Para?" in "Panika”.

Od leta 2002 in njegovega prvega albuma "Slušaj Mater" je Edo prejel številne nagrade, med drugimi tudi hrvaško in bosansko različico Grammyjev za novinca leta, album leta, najboljšo pesem, najboljši video, najboljši nastopi v živo in druge. Njegova glasba se pojavlja tudi v filmih in gledaliških predstavah.

Edo Maajka je nedvomno eden najbolj spoštovanih in vročih izvajalcev, ki se ponaša s pozitivno naravnanostjo, vrhunskimi besedili, odličnimi nastopi in izjemnimi beati. Je eden redkih glasbenikov, ki je enako spoštovan in priljubljen tako na Hrvaškem kot v Bosni in Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji in diaspori. 
 

REPETITOR

Srbsko rock podzemlje spet beleži pravi glasbeni razcvet, podoben tistemu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Del novega rock prebujenja, morda celo glavni nosilci preporoda, so beograjski Repetitor. Skupino sestavljajo trije dvajsetletniki, ki se še kako spoznajo na glasbo. Ritem sekcija dveh deklet z metronomsko natančnostjo odmerja minimalistični, drveči zvočni pulz, ki daje prostor ponoreli, ostri kitari in vokalu. Iz post-punkovskih korenin se je razvil bend, ki s svojo ostrino in svežim pristopom fascinira še tako skeptičnega poslušalca.

Lansko leto so pri neodvisni beograjski založbi Odličan hrčak izdali tudi izredno hvaljen prvenec »Sve što vidim je prvi put«. Četudi je bil album izredno lepo sprejet, so še vedno največja atrakcija benda nastopi v živo. Na njih ne varčujejo z energijo in vedno znova dokazujejo pravo mero brezkompromisnosti.
 

VLATKO STEFANOVSKI & VASKO ATANASOVSKI & KOMORNI GODALNI ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE: FIRE & ICE

Temperamentna glasba Vlatka Stefanovskega in Vaska Atanasovskega v izvirnih aranžmajih s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije je tista, ki bo na Glavnem odru otvorila letošnji festival.

Srečanje dveh izjemnih, legendarnih glasbenikov Vlatka Stefanovskega in Vaska Atanasovskega, v kombinaciji z vrhunskim Komornim godalnim orkestrom Slovenske Filharmonije, prinaša čudovito in polno glasbeno izkušnjo. Strastna in hkrati sublimna skladatelja nam poklanjata glasbo magičnih zvočnih pokrajin sonca in vode, ognja in ledu. Violinska hrepenenja se prepletajo z iskrivimi solističnimi vložki dveh mogočnih virtuozov, ki ju odlikuje z energijo nabit edinstven izraz. Na glavnem odru bomo prisluhnili očarljivi, strastni in sanjski glasbi obeh skladateljev, kakor tudi priredbam slovenske in makedonske ljudske glasbe. 
 

THEODOSII SPASSOV FOLK QUINTET

Theodosii Spassov, najznamenitejši kavalist sveta, je v Mariboru že nastopil, a tokrat se bo prvič predstavil s svojim ljudskim kvintetom. V njem je združil avtentična bolgarska ljudska glasbila kaval, gadulko, gajde, tapan in tamburo, ki nas popeljejo na edinstveno glasbeno popotovanje po (vzhodnem) Balkanu.

Theodosii igra na kaval, leseno “pastirsko” flavto, ki je eno najstarejših glasbil v Evropi. Theodosii je razvil edinstven način igranja na kaval, saj prepleta tradicionalno izročilo z jazzom, fusionom in klasično glasbo. O njem so kritiki zapisali, da »je ustvaril nov glasbeni žanr« in da je »njegovo igranje na kaval nič drugega kot genialno«. Sodeloval je na več kot 20 zgoščenkah ter napisal in posnel glasbo za številne filme. V domači Bolgariji velja za glasbenega izvajalca državnega pomena in pred kratkim tudi prejel nagrado glasbenika leta. Trenutno je tudi glasbeni direktor svetovno znanega Ansambla za glasbo, ples in gledališče Philip Koutev in solist Radijskega orkestra Bolgarije.

FACEBOOK
 
 
PROGRAM
PO DNEVIH
21.6.   petek22.6.   sobota23.6.   nedelja24.6.   ponedeljek25.6.   torek26.6.   sreda27.6.   četrtek28.6.   petek29.6.   sobota30.6.   nedelja1.7.   ponedeljek2.7.   torek3.7.   sreda4.7.   četrtek5.7.   petek6.7.   sobota
PROGRAM
PO PRIZORIŠČIH
Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Jurčkov oderMestni parkMladinin oderOder Art kampOder Park doživetijSladoLentSlomškov trg Sodni stolp
Stari radio JazzlentStari radio KomedijaTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorŠportUlično gledališčeSpremljevalne prireditveŽiva dvorišča
INFORMACIJEProdaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
NOVICEFOTOVSTOPNICECenik vstopnicLentaDnevnaNakup vstopnicDruga obvestila
© 2013 Narodni dom   |   Vse pravice pridržane   |   Izvedba: AGENDA Open Systems
MediaClinic