Get Adobe Flash player
Prodaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
21.6.   petek22.6.   sobota23.6.   nedelja24.6.   ponedeljek25.6.   torek26.6.   sreda27.6.   četrtek28.6.   petek29.6.   sobota30.6.   nedelja1.7.   ponedeljek2.7.   torek3.7.   sreda4.7.   četrtek5.7.   petek6.7.   sobota
Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Jurčkov oderMestni parkMladinin oderOder Art kampOder Park doživetijSladoLentSlomškov trg Sodni stolpStari radio JazzlentStari radio KomedijaTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorSpremljevalne prireditveŠportUlično gledališčeŽiva dvorišča
VSTOPNICE
PRIZORIŠČA
INFO
PROGRAM
FOTO
VIDEO
NOVICE
POKROVITELJI
 
NOVICE

sobota

01. 06. 2013

FOLKART

Mednarodni folklorni festival FOLKART 2013

25. - 29. junij (prireditve na Glavnem odru, Odru Art kamp



25 LET KULTURNE RAZNOLIKOSTI

Najprej je bil AFS Študent, akademska folklorna skupina kulturnega umetniškega društva mariborske univerze. Potem pa »se je zgodil Folkart«!

Leta 1989 je generacija izjemno ustvarjalnih mladih ljudi, polnih humorja in igrivosti, domiselnosti ter delavnosti, svoje bogate izkušnje s popotovanj po svetovnih festivalih kronala z izjemno potezo – festival so pripeljali kar v Maribor! Izmislili so si svoj festival, imenovali so ga Folkart. Obljubili so: »Če festival bo, potem bo največji v državi in enakovreden najboljšim po svetu!«

S tem pa se je pričelo tudi sodelovanje z nevladnim svetovnim združenjem festivalov in tradicijskih skupin CIOFF® (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d’Arts Traditionnels).

Kar je ta izjemna generacija začela, traja še danes, saj mladi »Kudovci« to pomembno poslanstvo tudi nadaljujejo.

Že kmalu po nastanku je Folkart postal največji slovenski folklorni festival. Z neustavljivo voljo organizatorjev je iz leta v leto posegal po vedno višjem nivoju kvalitete sodelujočih skupin. Ambicije so sledile idejam in tako skozi naslednje desetletje umestile Folkart med vodilne evropske folklorne festivale, njegov sloves pa sega tudi na druge celine.

Folkart je predhodnik mednarodnega Festivala Lent. Je tisti prvi kamenček, iz katerega je zrasel mozaik festivalskega dogajanja ob reki Dravi, v starem mestnem jedru in v osrčju mesta Maribor.

Folkart je ognjemet barv in različnosti, predvsem pa predstavlja močno vez med njimi. Pod okriljem organizatorjev iz Narodnega doma Maribor in ob marljivi pomoči članov Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora je glasnik prijateljstva in vezi med narodi vsega sveta.

Vsako leto na mariborske ulice prinese majhne koščke sveta, kar imajo Mariborčani še posebej radi; ob dopoldnevih sredi tedna in potem še zvečer na Glavnem odru na reki Dravi jim plesalci in glasbeniki folklornih skupin pričarajo nežne zvoke polinezijskega petja, odločne korake ruskih Kozakov, vroče ritme latinske Amerike in skrivnostne obredne plese črne celine. V svoji bogati zgodovini je v Maribor privabil folklorne skupine iz domala cele Evrope ter vseh celin sveta, to je več kot 220 tujih in domačih folklornih skupin, z več kot 7.700 udeleženci.

Posebej ponosni smo na gostovanja izjemnih folklornih ansamblov, kot so skupina Maorov »Whitireia Dancers« iz »dežele dolgega belega oblaka« Nove Zelandije, legendarne skupine »Pirin« iz Bolgarije, državnega ansambla »Matsamo« kraljevine Svazi z juga Afrike, nepozabne skupine »Leyte Kalipayan Dance Company« s Filipinov in vedno vrhunskih skupin iz prostora naše bivše skupne domovine (»Branko Krsmanović« iz Beograda, »Orce Nikolov« iz Skopja, »Dr. Ivan Ivanćan« iz Zagreba, …). 

V letu 2012 častno pokroviteljstvo nad Folkartom prevzela Nacionalna komisija za UNESCO Republike Slovenije, v letu 2013 pa je Folkart doletela prav posebna čast. V luči 10. obletnice konvencije o nesnovni kulturni dediščini je generalna direktorica UNESCA, gospa Irina Bokova, sprejela vlogo častnega pokroviteljstva nad festivalom Folkart 2013.

S tem je ta naš, mariborski in slovenski največji folklorni festival dobil priznanje za izjemno delo skozi zadnjih 25 let.  

Prijateljstva, ki se stkejo v času, ko je Maribor center folklornega sveta, so neprecenljiva. Trajajo večno in nas bogatijo. Zato ob slovesu vsako leto ponovno slišimo besede:

»Kdaj se spet srečamo?«

FACEBOOK
 
 
PROGRAM
PO DNEVIH
21.6.   petek22.6.   sobota23.6.   nedelja24.6.   ponedeljek25.6.   torek26.6.   sreda27.6.   četrtek28.6.   petek29.6.   sobota30.6.   nedelja1.7.   ponedeljek2.7.   torek3.7.   sreda4.7.   četrtek5.7.   petek6.7.   sobota
PROGRAM
PO PRIZORIŠČIH
Center mestaDvorana UnionGlavni oder na DraviGlavni trg Jurčkov oderMestni parkMladinin oderOder Art kampOder Park doživetijSladoLentSlomškov trg Sodni stolp
Stari radio JazzlentStari radio KomedijaTrg Leona ŠtukljaTrg svobode Večerov oderVetrinjski dvorŠportUlično gledališčeSpremljevalne prireditveŽiva dvorišča
INFORMACIJEProdaja vstopnicPrizoriščaPrenočiščaParkiranjeKontakt
NOVICEFOTOVSTOPNICECenik vstopnicLentaDnevnaNakup vstopnicDruga obvestila
© 2013 Narodni dom   |   Vse pravice pridržane   |   Izvedba: AGENDA Open Systems
MediaClinic